Menu podstawowe

Konkursy

baner1014

Filmy promujące WRPO

Stanowisko negocjacyjne Zarządu Województwa Wielkopolskiego dotyczące zakresu i treści Kontraktu Terytorialnego dla Województwa Wielkopolskiego

W okresie programowania 2014-2020 jednym z nowych instrumentów poprawy efektywności polityki rozwoju ukierunkowanej terytorialnie w regionie będzie Kontrakt Terytorialny dla Województwa Wielkopolskiego. Zgodnie z ustawą z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju będzie to umowa określająca cele i przedsięwzięcia priorytetowe, mające istotne znaczenie dla rozwoju kraju oraz danego województwa, sposób ich finansowania, koordynacji i realizacji, a także dofinansowanie Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.

Kontrakt terytorialny jest narzędziem, które pozwoli na lepszą koordynację działań szczebli rządowego i samorządowego oraz na dopasowanie finansowania inwestycji do specyficznych potrzeb i mocnych stron każdego regionu. Zawierany jest on między Radą Ministrów, reprezentowaną przez ministra ds. rozwoju regionalnego, a Zarządem Województwa Wielkopolskiego.

Zarząd Województwa Wielkopolskiego zakończył prace nad Stanowiskiem negocjacyjnym dotyczącym zakresu i treści Kontraktu Terytorialnego dla Województwa Wielkopolskiego, zawierającym m.in. wykaz przedsięwzięć priorytetowych dla rozwoju naszego regionu, który został przyjęty Uchwałą Zarządu nr 5113/2014 z dnia 11 września br.

Stanowisko zostało przekazane na ręce Pani Premier Elżbiety Bieńkowskiej, które następnie będzie negocjowane ze stroną rządową, celem jego ostatecznego przyjęcia.

Mamy nadzieję, że w toku negocjacji ze stroną rządową wspólnie wypracujemy taki kształt Kontraktu Terytorialnego, który w maksymalnie możliwym stopniu przyczyni się do realizacji celów rozwojowych województwa wielkopolskiego oraz celów krajowych na obszarze regionu.

Data publikacji: 12.09.2014 r.
    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
    Departament Polityki Regionalnej
    Oddział Planowania Strategicznego

system przedsiewziec

badania

Nasz Region

Galeria filmowa

Odsłon artykułów:

Odwiedza nas 636 gości oraz 0 użytkowników.